• Magyar Kosárlabda-múzeum

    Magyar Kosárlabda-múzeum

    110 év, 500 tárgy, megszámlálhatatlan emlék

  • Év Kiállítása 2021

    Év Kiállítása 2021

    A vándorló bánya titkai!

  • A vándorló bánya titkai

    A vándorló bánya titkai

    Bükkábrányból az egész világ látszik!

  • Toronykilátó

    Toronykilátó

    Panoráma és templomtörténet

  • Pálinkamúzeum

    Pálinkamúzeum

    A technológiától az illatokig

  • Szent Bertalan-templom Kincstára

    Szent Bertalan-templom Kincstára

    Gyöngyösön ötvöskincsek, textilek és könyvek gyűjteménye

  • Bodrogközi Múzeumporta Cigánd

    Bodrogközi Múzeumporta Cigánd

    400 m2 kiállítótér, 15 multimédiás eszköz

  • kimás
  • Kastélysziget, Edelény

    Kastélysziget, Edelény

    L'Hullier–Coburg-kastély kiállításának multimédiás tartalma

  • Bodrogkeresztúri Kincsestár

    Bodrogkeresztúri Kincsestár

    5 teremben 30 perc multimédia-program

Kiállítás másként

Kapcsolat

Kiállítás másként konzorcium

SpektakulArt Kft.  és
Á.Tóth és Barátai Kft.

Iroda: 

Miskolc, 3530
Kálvin J. utca 1/a. 1. emelet 103.

9a735274c7b6401df560478f7d94837e

Bedobtuk a ziccert: megnyílt a Magyar Kosárlabda-múzeum

2022.11.14.

Az első sportági múzeum Magyarországon, így műfajában egyedülálló a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége budaörsi székházában látogatható Magyar Kosárlabda-múzeum. A 300 négyzetméteres, interaktív elemeket is tartalmazó tárlat számos különlegességet rejt. Igaz, Dávid Kornél élőben csak a megnyitón volt jelen, a sziluettjébe minden látogató „bepróbálhatja” magát.

Izgalmas feladat volt részt venni az első hazai sportágtörténeti kiállítás megvalósításában! A tárlat a hazai kosárlabdázás száztíz évét tekinti át – attól a pillanattól, amikor Kuncze Géza révén megérkezett hozzánk a még palánk nélküli változat, egészen a Sopron Euroliga-győzelméig. Főváros és vidék, férfi-női bajnokság, kupa, gálák, nemzetközi sikerek és számos – ez esetben szó szerint is – kimagasló sportcsillag. A téma kimeríthetetlen. Az állandó kiállítás összeállítására a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége Lugossy Norbertet, a Magyar Kosárlabda Archívum Alapítvány kurátorát és Dobor Dezső sportriportert kérte fel.

A KiMás csapatának feladata volt, hogy az összegyűlt tudás, és az egykori kosarasok, családjaik, a klubok felajánlásai révén egyre szaporodó tárgyi anyag méltó és áttekinthető formában kerüljön a látogatók elé.

A klasszikus, történeti szerkezetű gyűjtemény ugyancsak klasszikus fekete-arany közegben idézi meg a 110 év legfontosabb pillanatait, személyiségeit, eredményeit és történeteit. A különböző korszakok elkülönítésében, a korszakhoz tartozó elemek összekapcsolásában segítenek a színek. Az is megoldandó feladataink közé tartozott, hogy a vitrinekben jól megférjenek egymás mellett a csillogó érmek, kupák és a győzelmi ünneplés hevében sportereklyévé nemesült mezdarabok, cipők, sőt, az eredeti dokumentumok is.

Érintőképernyők segítségével minden korszakban külön is elmélyülhet, aki még több fotót szeretne látni például Greminger Jánosról vagy Iványi Dalmáról, kíváncsi arra, a sajtó miként foglalkozott a sportággal, vagy egyszerűen csak még több érdekességre, esetleg meccsrészletre is kíváncsi. A sportág történetének kronologikus áttekintését 40 tabló, 25 vitrin, több mint 1700 tételes adatbázis, közel 100 videófelvétel szolgálja.

De egy sportmúzeumból semmiképp nem maradhat ki a mozgás! Lazításként az interaktív eszközökön mindenki tesztelheti reakcióidejét, szem-kéz koordinációját, vizuális követési képességét, Dávid Kornél valós méretű sziluettje elé állva az is kiderül, fizikálisan mennyire marad el a kosaras nagyságtól.

A múzeum természetesen külön tiszteleg a legjobbak előtt: a bajnokcsapatok, kupagyőztesek, mesteredzők dicsőségfala, az egyéni eredmények terme mind azt erősíti: a kosárlabda igazi csapatjáték, ugyanakkor kimagasló egyéni teljesítményekre is büszkék lehetnek a rajongók. Rövidesen megnyílik a múzeum keretében a Hírességek Csarnoka – a történet tehát folytatódik.

vissza

Hozzászólások