• Magyar Kosárlabda-múzeum

    Magyar Kosárlabda-múzeum

    110 év, 500 tárgy, megszámlálhatatlan emlék

  • Év Kiállítása 2021

    Év Kiállítása 2021

    A vándorló bánya titkai!

  • A vándorló bánya titkai

    A vándorló bánya titkai

    Bükkábrányból az egész világ látszik!

  • Toronykilátó

    Toronykilátó

    Panoráma és templomtörténet

  • Pálinkamúzeum

    Pálinkamúzeum

    A technológiától az illatokig

  • Szent Bertalan-templom Kincstára

    Szent Bertalan-templom Kincstára

    Gyöngyösön ötvöskincsek, textilek és könyvek gyűjteménye

  • Bodrogközi Múzeumporta Cigánd

    Bodrogközi Múzeumporta Cigánd

    400 m2 kiállítótér, 15 multimédiás eszköz

  • kimás
  • Kastélysziget, Edelény

    Kastélysziget, Edelény

    L`Hullier–Coburg-kastély kiállításának multimédiás tartalma

  • Bodrogkeresztúri Kincsestár

    Bodrogkeresztúri Kincsestár

    5 teremben 30 perc multimédia-program

Kincstártól a plébániaházig

2022.05.25.

Az egyházmegyei kincstártól a hétszáz lelkes Horvátzsidány plébániájáig sokféle tematikájú és nagyságú kiállítás készült az elmúlt másfél év alatt a Győri Egyházmegye területén. A nagyszabású turisztikai fejlesztés keretében megvalósuló munkák tervezése, kivitelezése volt a feladatunk.

Az egyházmegye szívében, a győri Káptalandombon három új tárlat is született. A kincstár a régi szemináriumból átköltözött a Nagyboldogasszony-székesegyházba, így korszerű és méltó körülmények között láthatók az egyházmegye legféltettebb kincsei. A régi szemináriumban így felszabaduló térben nagyszabású időszaki kiállítások kapnak helyet, míg a muzeális könyvtár továbbra is a különleges kódexek, könyvek, iratok bemutatóhelye. Számos ritkaságba bele is lapozhatnak a látogatók – igaz, nem itt, hanem a másolatok termében. A Káptalan 11–13. szám alatti kanonoki házban pedig nemcsak a két, messze földön is tisztelt győri ereklye, a Szent László-herma és a Könnyező Szűzanya-kegykép történetét, tiszteletét mutatják be, hanem a katolikus egyház ereklyetiszteletébe is bevezetnek.


Ugyancsak kincstárjellegű a soproni Konvent-ház tárlata. A konvent országosan is egyedülálló intézmény volt, ami a lutheránussá vált városban a katolikus érdekek képviseletére szerveződött az 1600-as években. Sopron katolikus műkincsei most egybegyűjtve láthatók a szépen felújított épületben.


A győri Egyházmegyéhez tartozó két kistelepülés, a Komárom-Esztergom megyei Császár és a Vas megyei Horvátzsidány egészen más jellegű kihívásokat támasztott: nem kiállítási célra felújított, többféle funkciót ellátó terekben kellett elmondani a történetet.

Császárban az gyülekezeti közösségi térről leválasztva az 1919-ben a kommunista rögtönítélő bíróság által halálra ítélt és felakasztott Wohlmuth Ferenc atyáét, akinek boldoggá avatási eljárása a kiállítás megnyitásával egy időben kezdődött.

Horvátzsidányban pedig Dumovits István atya gyűjteményére alapozva – a működő plébánia tereiben – hoztuk létre a magyarországi horvátság, a település történetét, és a közösséget szolgáló és kovácsoló papok munkáját bemutató kiállítást.

vissza

Hozzászólások

Kapcsolat

Kiállítás másként konzorcium

SpektakulArt Kft.  és
Á.Tóth és Barátai Kft.

Iroda: 

Miskolc, 3530
Kálvin J. utca 1/a. 1. emelet 103.

9a735274c7b6401df560478f7d94837e

Hírek