• Magyar Kosárlabda-múzeum

  Magyar Kosárlabda-múzeum

  110 év, 500 tárgy, megszámlálhatatlan emlék

 • Év Kiállítása 2021

  Év Kiállítása 2021

  A vándorló bánya titkai!

 • A vándorló bánya titkai

  A vándorló bánya titkai

  Bükkábrányból az egész világ látszik!

 • Toronykilátó

  Toronykilátó

  Panoráma és templomtörténet

 • Pálinkamúzeum

  Pálinkamúzeum

  A technológiától az illatokig

 • Szent Bertalan-templom Kincstára

  Szent Bertalan-templom Kincstára

  Gyöngyösön ötvöskincsek, textilek és könyvek gyűjteménye

 • Bodrogközi Múzeumporta Cigánd

  Bodrogközi Múzeumporta Cigánd

  400 m2 kiállítótér, 15 multimédiás eszköz

 • kimás
 • Kastélysziget, Edelény

  Kastélysziget, Edelény

  L'Hullier–Coburg-kastély kiállításának multimédiás tartalma

Kiállítás másként

Kapcsolat

Kiállítás másként konzorcium

SpektakulArt Kft.  és
Á.Tóth és Barátai Kft.

Iroda: 

Miskolc, 3530
Kálvin J. utca 1/a. 1. emelet 103.

9a735274c7b6401df560478f7d94837e

Édes percek két teremben

2023.07.14.

Legtöbbünk számára nem kérdés, mióta létezik a „szerencsi csoki”, mert egyszerűen: van. Ahogy a kakaós csiga vagy a napfelkelte. Pedig a léte pontosan mérhető években, méghozzá 100 évben, hiszen 1923-ban kezdte el készíteni finomságait a gyár. A centenáriumi kiállítás tervezése és kivitelezése ugyanakkor váratlan nehézséget okozott számunka: munka közben is, mindig csak a csokira gondoltunk…

A hazai gazdaság 20. századi viharai után önmagában az is figyelemreméltó, ha évszázados jubileumot úgy ünnepelhetünk, hogy 100 éves, nem pedig úgy, hogy 100 éves lenne. A szerencsi csokoládégyártás is nagyon sok jelentős, sőt gyökeres változáson ment keresztül, ez ki is derül az Édes évek címmel a Zempléni Múzeumban megnyílt kiállításból. Van azonban, ami változatlan: a csokoládékedvelők továbbra is válogathatnak az olyan régóta ismert finomságokból, mint a kézzel mártott konyakmeggy, a macskanyelv, a klasszikus aranydesszert, az abc-s vagy váras kistáblás sorozat, és kapható a híres Boci csoki is.

A múzeum igazgatója, Majoros Judit vállalta a nem kis feladatot: a gyár, a gyártás, a termékek, plakátok, tárgyak kimeríthetetlen tárházából fogyasztható falatokat formálni. A mi feladatunk pedig az volt, hogy ezek a falatok gusztusos, sőt étvágygerjesztő formában kerüljenek két teremnyi terítékre virtuálisan és a maguk valójában.

A csokoládéital különleges kiöntőitől a cukrászdák és édességboltok hangulatán át a „Szerencsis” bonbonierekig sétálunk, miközben utunkat különleges dobozok és jól ismert csomagolások szegélyezik.

A kiállításnak nincs korhatár-besorolása, minden korosztály látogathatja, de fel kell hívni a figyelmet: az általunk tapasztalt problémával bárki szembesülhet: egy idő után csak a csokira tud gondolni, és ezt legjobb egy-két kocka szerencsivel kezelni!

vissza

Hozzászólások