• Magyar Kosárlabda-múzeum

  Magyar Kosárlabda-múzeum

  110 év, 500 tárgy, megszámlálhatatlan emlék

 • Év Kiállítása 2021

  Év Kiállítása 2021

  A vándorló bánya titkai!

 • A vándorló bánya titkai

  A vándorló bánya titkai

  Bükkábrányból az egész világ látszik!

 • Toronykilátó

  Toronykilátó

  Panoráma és templomtörténet

 • Pálinkamúzeum

  Pálinkamúzeum

  A technológiától az illatokig

 • Szent Bertalan-templom Kincstára

  Szent Bertalan-templom Kincstára

  Gyöngyösön ötvöskincsek, textilek és könyvek gyűjteménye

 • Bodrogközi Múzeumporta Cigánd

  Bodrogközi Múzeumporta Cigánd

  400 m2 kiállítótér, 15 multimédiás eszköz

 • kimás
 • Kastélysziget, Edelény

  Kastélysziget, Edelény

  L'Hullier–Coburg-kastély kiállításának multimédiás tartalma

 • Bodrogkeresztúri Kincsestár

  Bodrogkeresztúri Kincsestár

  5 teremben 30 perc multimédia-program

Kiállítás másként

Kapcsolat

Kiállítás másként konzorcium

SpektakulArt Kft.  és
Á.Tóth és Barátai Kft.

Iroda: 

Miskolc, 3530
Kálvin J. utca 1/a. 1. emelet 103.

9a735274c7b6401df560478f7d94837e

Fények és hírességek

2021.10.04.

Tony Curtis, a hollywoodi filmsztár édesapja Mátészalkán látta meg a napvilágot. Nem messze attól a háztól, ahol az országban először gyulladt fel a villanyvilágítás. Így lett a látszólag távol álló két téma egymás szomszédja az új kiállítótérben, a Szalkai–Schwartz-házban. A hely szelleme rendelte melléjük a harmadik témát, a babákat is.

Négy terem, három különböző tematika és egy kávézó – ezt a gazdag és változatos tartalmat kellett egy jelentős épület, az ország első villamosított lakóháza keretébe egymás mellé és egymással együttműködve elhelyeznünk mátészalkai munkánk során.

Nemcsak műszaki vénájúak számára érdekes, hogy az ország melyik szegletében gyulladt fel először egy szalonban a villanyfény. Az elektromosság terjedése ugyanis legalább olyan komoly technikai és életmódbeli változást eredményezett, mint az elmúlt években a digitalizáció. Nem mellesleg: Mátészalka utcáin ugyanabban az évben gyulladt fel a villany, mint New York-ban!

Majd, nem egészen négy évtized múlva megszületett az amerikai metropoliszban a Mátészalkáról kivándorolt Schwartz Manó gyermeke, a kis Bernard – a későbbi Tony Curtis… Többek között a világsztár eredeti jelmezei és festményei adják a kiállítás alapját. Mellette egy kávézó, ahol reméljük, Hollywood hercege is szívesen megpihent volna – lánya, Jamie Lee Curtis pedig már járt is ott!

A kávézóban felfrissülhet minden látogató, ha megismerte a villamosság történetének magyar nagyjait, villamosította Mátészalkát, megcsodálta a Szamosi Istvánné gyűjteményéből származó sok-sok babát, maga is összeállított néhány ruhakollekciót, felmérte, hogy milyen filmekben főszereplők a babák – és mikben szerepelt Tony Curtis…

Az új kiállítótér, az ország első villamosított lakóháza ma az egykori innovatív tulajdonosok, a Szalkai (Schwartz) család nevét viseli. A kávézó Tony Curtisét. A fény városában most már végleg otthonra lelt Hollywood hercege!

vissza

Hozzászólások